Ręczniki do wycierania naczyń, były za czasów naszych babć wizytówką każdej kuchni. Dzisiaj także powinny spełniać role wizytówki, pomimo że z upływem czasu sporo się zmieniło w wyposażeniu i wystroju kuchennym. Wiadomo, że oprócz ścierek czy ręczników materiałowych w większości naszych domów pojawiły się również ręczniki papierowe. Korzystamy z nich często i przyznać trzeba że sprawdzają się znakomicie.
Nie zawsze jednak są w stanie zastąpić standardową ścierkę kuchenną. To właśnie ona, stara, dobra, materiałowa ścierka pomaga w utrzymaniu porządku i czystości podczas gotowania jak również podczas sprzątania po przygotowanym posiłku. Nierzadko sprawdza się jako ochrona przed gorącymi naczyniami lub garnkami. Można więc powiedzieć, że ścierka materiałowa jest nieodzownym elementem w każdej kuchni i wie o tym większość z nas.
Jednak czy wiemy jak często należy wymieniać materiałowe ręczniki? Czy zdajemy sobie sprawę z tego, że właśnie ścierki, które mają pomagać nam w utrzymaniu czystości mogą stanowić źródło zagrożenia dla naszego zdrowia? Otóż ścierki mają być nie tylko funkcjonalne, przede wszystkim maja być czyste, gdyż nierzadko są siedliskiem bakterii. Dlatego należy pamiętać o częstej ich wymianie. Raz w tygodniu to naprawdę minimum, jeśli chodzi o zachowanie higieny w sercu naszego domu, którym jest kuchnia.